Theater de Stoep

Het nieuwe theater is op 9 oktober 2014 officieel geopend en werd ontworpen door Ben van Berkel van UNstudio. Het theater beschikt over alle mogelijke faciliteiten om bezoekers welkom te heten bij vele mooie, hilarische en avontuurlijke voorstellingen en evenementen.
Ontmoeting staat centraal in ons theater. Of dat nu is bij één van de vele voorstellingen of tijdens een zakelijke bijeenkomst: ons theater biedt u de juiste ambiance.

Het theater is een transparant gebouw en beschikt over twee theaterzalen, een theatercafé, VIP-foyer met bar, volledig geoutilleerde vergaderruimtes, twee ruime foyers, een artiestenfoyer en kleedkamers.

Bekijk hier de video van UN Studio

Over Theater de Stoep

Theater de Stoep begon ooit in Café De Keijzer in Spijkenisse met kleinschalige optredens. In 1984 werd Sociaal Cultureel Centrum De Stoep geopend met daarbij een cursuscentrum en een bibliotheek. De theaterzaal telde 410 stoelen.

Toen deze locatie moest wijken voor de uitbreiding en vernieuwing van het winkelcentrum verhuisde de Stoep naar een tijdelijke locatie aan de Groenoordweg in Spijkenisse. Deze tijdelijke locatie werd geopend in 2005.

In 2008 werd na een competitie tussen 35 architectenbureaus de winnaar uitgekozen door de gemeenteraad. De winnaar was architect Ben van Berkel van UNStudio. Ben van Berkel studeerde aan de Rietveld academie in Amsterdam en behaalde in 1987 cum laude zijn diploma van de Architectural Association in Londen. De inspiratie voor het ontwerp van het theater is te vinden in de omgeving. In dit ontwerp is de omgeving van het theater, het omliggende water en de reflectie van het water een belangrijk onderdeel van de inspiratie geweest. Ben van Berkel heeft vele projecten in Nederland en in het buitenland gerealiseerd. Hij heeft ook de Erasmusbrug in Rotterdam ontworpen.

Na negen jaar was het in 2014 zo ver, het nieuwe theater werd geopend. De eerste paal van het nieuwe theater werd geslagen op 15 november 2012 en op 30 november 2013 werd het hoogste punt bereikt tijdens het bouwen. De officiële opening van het theater vond op 9 oktober 2014 plaats. De opening werd gedaan door burgemeester Mirjam Salet en Karin Bloemen.

Het theater beschikt over twee theaterzalen, verschillende foyers, een theatercafé, artiestencafé, VIP-foyer, vergaderruimtes en kantoren. De grote zaal heeft een orkestbak en biedt plaats aan 650 bezoekers. 461 zitplaatsen bevinden zich op de begane grond en 189 op het balkon. De kleine zaal heeft 200 zitplaatsen in een tribuneopstelling. Deze zaal zal tijdens het muziekcafé ingericht worden met tafeltjes en stoeltjes, zodat er weer een geheel andere sfeer ontstaat. Daarnaast zijn sta(pop)concerten mogelijk met een ingeschoven tribune.

In totaal telt de programmering ruim 200 voorstellingen in alle denkbare genres. In de grote zaal veel bekende toneelstukken, opera, cabaret, muziek, musical, dans en show. In de kleine zaal programma’s die daar beter tot hun recht komen, kleinschaliger en intiemer; o.a. beginnende cabaretiers, nieuwe makers, jeugdtheater en een muziekcafé met jazz en klassiek.

Onze missie
Theater de Stoep zet zich in om haar positie in het brandpunt van het culturele gemeenschapsleven van Spijkenisse te continueren met een mix van culturele, sociaal-culturele, zakelijke en horeca activiteiten. Het stimuleren van culturele competenties en het bevorderen van de sociale cohesie onder de inwoners van Spijkenisse vormen de missie die het theater voor ogen heeft. De achterliggende visie van het theater is om 'het leven en het leefklimaat van mensen te verrijken door het aanbieden van een breed cultureel aanbod'.

Onze kernwaarden

Sfeer
Theater de Stoep wil haar gasten een totaalbeleving bieden in een unieke sfeer. Die sfeer komt niet alleen tot uitdrukking in uiterlijke zaken zoals het aanbod, de verlichting, de muziek, de huisstijl en de inrichting maar vooral ook in de omgangsvormen, de behulpzaamheid naar elkaar én naar de gasten, een warme ontvangst en een warm afscheid. Sfeer is dus iets dat we samen moeten máken.

Toonaangevend
Theater de Stoep onderscheidt zich van andere theaters door de innovatiekracht van personeel en management. Iedereen wordt aangemoedigd om "buiten de lijntjes te kleuren", met als doel om te komen tot een verrassend programma. Hiervoor is het nodig om de (verborgen) talenten van medewerkers te ontdekken en te benutten. Medewerkers pakken een actieve rol in het bouwen aan het gewenste imago voor De Stoep. Het imago dat past bij een toonaangevend theater, dat steeds weer vernieuwend weet te zijn.

Ontzorgen
Theater de Stoep ontzorgt haar gasten, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, doordat er een uitstekende informatievoorziening is over het programma, door een flexibele organisatie die kan inspelen op onverwachte omstandigheden en vragen, door een goede infrastructuur en gemotiveerde, pro-actieve medewerkers. Figuurlijk, doordat gasten tijdens een bezoek aan de Stoep even hun dagelijkse sores kunnen vergeten. Ook dat hoort bij ont-zorgen!

Enthousiast
Theater de stoep maakt enthousiast. Dat geldt voor zowel medewerkers & management als voor de gasten. Collega's zijn belangstellend naar elkaar, stimuleren elkaar, er mag gelachen worden! Plezierig kunnen (samen)werken vinden we ontzettend belangrijk. We zien graag dat collega's geestdriftig zijn, dat ze zin hebben in de nieuwe werkdag. Gasten willen we aan het einde van de voorstelling laten weggaan met hetzelfde enthousiasme: vrolijk, door zowel het programma als door de gastvrijheid die ze ervaren hebben. Hun verhaal is ons visitekaartje!

Professionaliteit
Theater de Stoep beschikt over echte professionals. Ze zijn positief kritisch, naar zichzelf en naar elkaar, hebben oog voor detail, kunnen elkaar eerlijk feedback geven én weten de feedback ook goed te ontvangen. Professionals die het theater naar een nog hoger niveau tillen. Uiteindelijk zorgen we er zo samen voor dat de kwaliteit richting de gasten uitstekend is. Ook als we het achter de coulissen soms niet eens zijn met elkaar.